Under Arendalsuka fikk vi snakket om resultatene i Elnett21. Elektrifiseringen av transport til sjø, luft og vei går raskt.

Omlegging fra fossil til utslippsfri transport vil kreve en omfattende elektrifisering av transportsektoren. Det gir en stor økning i elektrisk effektbehov. Elnett21 har som mål å utvikle og demonstrere løsninger for å takle denne omstillingen. Løsningene testet ut i Elnett21 skal bidra til optimal bruk av eksisterende nett gjennom lokal produksjon, lagring og styring av energi.

Fullskala pilotprosjekter som dette er viktig for å teste ut forskjellige ideer og løsninger. Kunnskapsdeling og dialog med store regionale aktører har hatt stor betydning for å forstå hverandres utfordringer og for sammen å kunne finne løsninger som bidrar til bedre utnyttelse av strømnettet.  


Elnett21 startet opp i 2019 og avsluttes i 2024. Prosjektet har fått 40 millioner kroner i støtte fra Enovas program for «Storskala demonstrasjon av fremtidens energisystem». Prosjektet startet opp i en tid hvor det var lave kostnader med å bruke strøm. I prosjektperioden har det vært store endringer i samfunnet som har påvirket kraftsystemet med krigen i Ukraina, og påfølgende høye strømpriser, brå endring i etterspørsel etter høye effektuttak som følge av blant annet elektrifisering av transportsektoren (årsskiftet 2019/2020).  

Alle tiltak som reduserer belastningen på strømnettet viser at det er potensial for å utnytte strømnettet bedre. Noe av tiltakene Elnett21 har testet ut er energieffektivisering av bygg, bruk av andre energikilder, styringssystemer som styrer på bedre og "riktigere" parametere og fleksibiltetsløsninger. Prosjektet viser at aktører kan frigi kapasitet som de kan bruke til elektrifisering av transport.  

Samarbeidspartnerne i Elnett21 har utført energieffektivisering, effektreduksjon, installert solcelleanlegg sammen med batteri og utviklet styringssystem som kan bidra til effektutjevning med mer. I fasen med testing av forretningsmodeller var det ikke nok fleksibilitet å finne hos kunder og nettselskapet hadde heller ikke stort behov for å kjøpe fleksibilitet. Dette vil gjerne endre seg med tiden.


En av de viktigste erfaringene samarbeidspartnerne i Elnett21 trekker fram, er at prosjektet har vist oss betydningen av tett samarbeid og dialog med store næringskunder, naboer, leverandørindustrien og nettselskap. Vi ser også at Enova-støtte har muliggjort testing av fjernvarmen, solceller, batteri. Både kapasitetstilbydere og nettselskap forventer at fleksibilitetsmarkedet vil få en større betydning og relevans i energisystemet i årene som kommer.  De virkelig store ladebehovene til kjøretøy, skip og luftfartøy er like rundt hjørnet. Vi har planene klar for å møte behovet!